Salmonella fertőzés
Nyáron gyakoribbak a hasmenéses betegségek, többet utazunk ebben az időszakban, gyakrabban találkozhatunk ilyen fertőzésekkel. Nem megfelelően előkészített étel (különböző húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, gyümölcsök) vagy ital útján is bekerülhetnek szervezetünkbe a mikroorganizmusok. Hazánkban is gyakran előfordul a salmonella fertőzés.
Hogyan kerül az ételbe a salmonella?
A salmonella egy Gram-negatív baktérium, amely az élővilágban nagyon gyakori. A háziállatok bélrendszerében is előfordul, a baktérium a beteg vagy tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Az előkészítési folyamatok során bármikor megfertőzheti a húst vagy a tojást.
A salmonella fertőzést megbetegedett emberek is átadhatják másoknak, ezért fertőzés esetén kerülni kell a másokkal való érintkezést!
Tünetei
Magas láz, hányinger, hányás, vizes hasmenés, hasi fájdalom, gyengeség. A fertőzés után néhány órával vagy 1-2 nappal jelentkeznek a tünetek. A hasmenés 3-7 napig, a láz 3-4 napig tart. A hasmenésnél jelentős mértékű lehet a folyadék- és elektrolitveszteség. 4-5 hét után megszűnik a baktérium széklettel való ürítése, de nagyon ritkán előfordul, hogy valaki tartós hordozóvá válik.
Kezelése:
Elsődleges a folyadék és az elektrolitok pótlása, a kiszáradás megelőzése. Gyógyszertárunkban elérhetőek speciális, rehidratációs folyadékok.
Abban az esetben, ha nincs véres széklet, rövid ideig használható megkötő típusú hasfogó (Cralex, Bolus adstringens). A panaszok fennállásának időtartamát lerövidíthetik a bélflórát támogató probiotikumok is. Enyhe vagy közepesen súlyos esetekben antibiotikum sem szükséges, néhány esetben javasolt, például a 65 évnél idősebb vagy az egyévesnél fiatalabb, gyenge immunrendszerű betegeknél.
Megelőzés
- A fertőzéses megbetegedések megelőzésének alapja a higiénia, a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, minden ételkészítés előtt és után is mossunk kezet.
- Alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat.
- Az elkészült ételeket minél hamarabb tegyük hűtőbe, már néhány óra alatt el tudnak szaporodni a kórokozók!
- Forraljuk fel étkezés előtt a fogyasztani kívánt ételt!
Ha külföldre utazunk, néhány szabály betartásával elkerülhetjük a fertőzéseket: Ne igyunk csapvizet, forralt vízből készült vagy palackozott italokat fogyasszunk, még fogmosáshoz is. Italunkba ne tegyünk jégkockát. Kerüljük a nyers zöldségeket. Gyümölcsöt hámozva együnk.
Megelőzés
- A fertőzéses megbetegedések megelőzésének alapja a higiénia, a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés, minden ételkészítés előtt és után is mossunk kezet.
- Alapos sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat.
- Az elkészült ételeket minél hamarabb tegyük hűtőbe, már néhány óra alatt el tudnak szaporodni a kórokozók!
- Forraljuk fel étkezés előtt a fogyasztani kívánt ételt!
Ha külföldre utazunk, néhány szabály betartásával elkerülhetjük a fertőzéseket: Ne igyunk csapvizet, forralt vízből készült vagy palackozott italokat fogyasszunk, még fogmosáshoz is. Italunkba ne tegyünk jégkockát. Kerüljük a nyers zöldségeket. Gyümölcsöt hámozva együnk.