Mit érdemes tudni a kollagénről?
A leggyakrabban előforduló fehérje a szervezetünkben, amely szinte minden kötőszövetünkben megtalálható, az inakban, szalagokban, izmokban, csontokban és a bőrben.
A kollagén felelős a bőr rugalmasságáért, az ízületek, csontok egészségében is szerepet játszik.
A kollagén szervezetünkben természetesen termelődik, de 25 éves korunktól évente 1%-kal csökken a kollagéntermelés, ez korunk előrehaladtával még inkább csökkenhet. Megjelennek ennek következtében az apró ráncok, ízületeink is veszítenek rugalmasságukból.
A kollagénnek több típusa van, az alapján érdemes kiválasztani a típusát, hogy mi a célunk.
Típusok:
- típus: Ez a típus fordul elő leggyakrabban szervezetünkben, megtalálható a bőrben, inakban, szalagokban.
- típus: A porcban fordul elő elsősorban, hozzájárul az ízületek egészségéhez.
- típus: a bőr rugalmasságához járul hozzá, és megtalálható az erek falában, vesében, lépben.
Általában a készítmények keverten tartalmazzák a típusokat. Mindenképp hidrolizált formát válasszunk, a hidrolízis hatására könnyebben felszívódóvá válik a kollagén.
A készítmények marhából, sertésből, csirkéből vagy halból készülnek.
- A legkomplexebb a marha kollagén, ami elsősorban I. és III. típusú kollagént tartalmaz, így bőrünk rugalmasságához hozzájárul, megtalálható benne a II. típusú kollagén is, ami az ízületekre kedvező hatású.
- A halkollagén I-es típusú kollagént tartalmaz, így inkább a bőrünk egészségéhez járul hozzá.
- A csirkekollagén elsősorban II-es típusú, így, ha az ízületek rugalmasságát szeretnéd növelni ez a tökéletes választás.
Leggyakrabban por formájában elérhető a kollagén, de létezik kapszula vagy ital forma is.