Kollagén
Mi a kollagén?
A kollagén a szervezetünkben leggyakrabban előforduló fehérje. Az emberi szervezetben található fehérjék 30%-a kollagén, a bőrnek és az ízületi porcnak 70%-a kollagén. Szinte minden kötőszövetben megtalálható, inakban, szalagokban, izmokban, csontokban, bőrben. Szerkezetre körülbelül 20 féle kollagént különböztetünk meg. A kollagén aminosavakból áll, elsősorban glicinből, prolinból és hidroxiprolinból. Ezeket az aminosavakat szervezetünk természetes módon termeli, de körülbelül 25 éves korunktól évente 1%-kal csökken a szervezetünk kollagéntermelése, később még inkább csökkenhet a termelődés.
A kollagén főbb típusai
- típusú kollagén:
A leggyakrabban előforduló típus, az összes kollagén 90%-át teszi ki. Megtalálható a bőrben, az inakban, a szalagokban, a szervtokokban és a csontokban. Forrásai: szarvasmarha csontjából, sertés csontjából és bőréből, tengeri halakból nyerik ki.
- típusú kollagén
Az ízületi porcok fő szerkezeti alkotóeleme. Forrásai: tengeri halak porcából, szárnyasokból nyerik ki.
- típusú kollagén
A második leggyakrabban előforduló típus. Az ér falának, a vese, a lép kötőszöveti komponense. Forrásai: szarvasmarha csont, sertés.
Jótékony hatásai
Bőr, haj és köröm: serkenti a haj és a körmök növekedését, a bőrt feszesebbé teszi, csökken a ráncok mélysége.
Ízületek, porcok: növeli az inak, porcok, csontok rugalmasságát, az ízületi kopással, gyulladással járó tünetek javulnak.
Izmok: segíti az izmok regenerációját, épülését.
Szív-és érrendszer: hozzájárul az egészséges szív- és érrendszerhez.
Milyen étrend-kiegészítőt válasszunk?
A kollagén kiválasztása során érdemes hidrolizált kollagént tartalmazó készítmény mellett dönteni, ugyanis a kollagén rendkívül nagy molekula, méretéből adódóan rossz a felszívódása. Az ilyen készítményekben hidrolizálással kisebb molekulákra bontják a kollagént, a kis molekulatömegű peptidek felszívódása ezáltal sokkal jobb.
A választásnál fontos figyelembe venni, hogy milyen probléma kezelésére szeretnénk alkalmazni, ez alapján választhatunk a különböző állati eredetű készítményekből. Nagyon fontos a C- vitamin bevitele, hiszen elősegíti a kollagén szintézist. Elérhető kapszula, ital, por formájában a kollagén.
Gyógyszertárunk ajánlata:
GAL Marhakollagén Peptidek
Gal Sertéskollagén Peptidek
Adagolás: Napi 10g (1 púpozott evőkanál) fogyasztása javasolt napi 1 vagy 2 alkalommal. Íze nincsen, de enyhe szaga miatt érdemes narancslébe, kakaóba vagy pl. tejszínes-vaníliás italba keveri, melyek remekül elfedik azt.
https://www.reginagyogyszertar.hu/webshop/gal-marhakollagen-peptidek-300g-705537
https://www.reginagyogyszertar.hu/webshop/gal-serteskollagen-peptidek-300g-528311
Flexin Kollagén
A Flexin Kollagén I és II típusú kollagént egyaránt tartalmaz. Az indiai tömjén (Boswellia serrata) hozzájárul az ízületek rugalmasságának, mozgékonyságának megőrzéséhez. A D-vitamin az egészséges izomzat és a K-vitaminnal együtt az egészséges csontozat fenntartásában vesz részt. A C-vitaminnak a normál kollagén-képződésben van szerepe, ezen keresztül a porcok normál állapotának és működésének megőrzésében. Adagolás: 1 tabletta naponta
https://www.reginagyogyszertar.hu/webshop/flexin-kollagen-tabletta-60x-528598