Belépés

Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Hírlevél

E-mail:

Elérhetőségeink
Google térkép
Akciók

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /USER/reginagyogyszertar/reginagyogyszertar.hu/www/index.php on line 249
Facebook
Online látogatók

Testösszetétel elemzés

Miért fontos a test összetételének vizsgálata?

Testösszetétel elemzés

A testünk vízből, fehérjéből, zsírból és ásványi anyagokból áll. Annak, hogy ezek az anyagok milyen mennyiségben és milyen arányban vannak jelen a testben, nagy jelentősége van az egészségünk szempontjából. A gépi elemzés során kapott adatok, értékek egyrészt megfelelő étrend vagy edzésprogram kiinduló pontjául szolgálhatnak, másrészt ezek eredményességének megítéléséhez, a változások nyomon követéséhez is nélkülözhetetlenek.

A sportolók felkészítésével foglalkozó, vagy fitness stúdiókban, wellness központokban dolgozó szakemberek, személyi edzők gyakran olyan emberekkel foglalkoznak, akik türelmetlenek, gyors és látványos eredményeket szeretnének. Ugyanakkor a változások – különösen kezdetben – általában nem szembetűnőek, és ez sokaknak kedvét szegheti. A mérési eredmények viszont meggyőzhetik a kétkedőket, hogy jó úton haladnak, hiszen konkrét számok, adatok is alátámasztják és igazolják testük összetételének pozitív irányú változását, az edzésprogram hatásosságát. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az egészségünk javítására tett lépések hatását csak a testösszetétel elemző készülékkel történő rendszeres, szisztematikus ellenőrzések által tudjuk megbecsülni.

Mi az alapja a testösszetétel vizsgálatának? Mi az a BIA módszer?

Az AVIS 333 Plus testösszetétel-elemző készülék a Bioelektromos Impedancia Analízis (BIA) elvén működik. E módszer a testszövetek elektromos vezetőképességének a különbözősége alapján vizsgálja a test összetételét. Figyelembe veszi a személyes adatokat is (kor, nem, súly, magasság).

A szövetek elektromos vezetőképessége a bennük tárolt víz illetve elektrolit mennyiségével arányos. A másik fontos tényező a vezetőképesség szempontjából az adott szövetet alkotó sejtek alakja, formája: minél kerekebb a sejtforma, annál rosszabb a vezetőképesség. Mivel a zsírszövet más szövetekkel összehasonlítva kevés vizet tartalmaz, továbbá sejtjeire leginkább a kerek forma jellemző, ezért a fentiek alapján érthető, hogy a vezetőképessége a többi testszövetnél rosszabb. Ezzel szemben például viszonylag magas víztartalma és hosszanti, rostos elemekből felépülő szerkezete miatt az izomszövet nagyon jó elektromos vezető. Általában elmondható, hogy a zsírszövet kivételével a többi testszövet jól vezeti az elektromosságot.

Az elhízás

Ha már a korábbiakban az elektromos vezetőképesség szempontjából különválasztottuk a zsírszövetet a többi testszövetből, akkor az egészségünkre gyakorolt hatása miatt is külön kell választanunk. Az elhízás meghatározásában ugyanis a zsírtartalom a mérvadó. Az elhízás korunk betegsége, de Magyarországon valódi népbetegségnek számít. Elhízásnak nemcsak a jól látható túlsúlyt nevezhetjük, hanem a zsír testtömeghez viszonyított magas aránya (láthatatlan elhízás) is annak minősül. Éppen ezért lehet valaki elhízott annak ellenére, hogy a súlya elmarad az átlagostól (ezt a jelenséget szarkopenikus elhízásnak nevezzük), míg mások szembetűnően elhízottak. Az is előfordulhat, hogy valakinek súlytöbblete van és mégsem elhízott. Például azért mert a súlynövekedést egy optimális edzésprogram által jelentősen megnövelt izomtömeg idézi elő.

Sajnos azonban ennél sokkal gyakoribb oka a súlynövekedésnek az elhízás, vagyis a zsírtömeg növekedése. A zsír leginkább a bőr alá, az izomzat és a hasi szervek közé raktározódik, normál esetben energiaként felhasználódik a mindennapi testi aktivitások során. Amennyiben azonban túl sokat tárolunk belőle, az betegségnek minősül, és elősegíti további betegségek kialakulását.

Mérés és pontosság

A mérés pontosságát, megbízhatóságát az adja, hogy a mért eredmények megfelelnek a mért személy adatainak (súly, magasság, életkor, stb.), továbbá azonos körülmények között mindig azonos eredményeket mér a gép. Tehát ha a célunk a megbízhatóság, és a test összetételének változásait szeretnénk hosszú távon is nyomon követni, hogy ezen változásokból tapasztalatokat, következtetéseket vonjunk le, akkor javasolt a méréseket mindig ugyanolyan testi és környezeti befolyások alatt elvégezni. Például lehetőség szerint mindig azonos napszakban történjenek a mérések, hiszen a test összetétele a nap során változik. Előtte három – négy órával mellőzni kell a nagyobb mennyiségű étkezést, koffein és alkohol tartalmú italok fogyasztását. Ugyancsak három – négy órának kell eltelnie az edzés, szauna vagy egyéb testi aktivitás befejezésétől a mérésig.

Mit mér az AVIS 333 Plus gép?

Testösszetétel elemzés

Az eredmények felhasználása

A szakembereknek, edzőknek egy-egy kliens esetében már a cél kitűzéséhez is szükségük van megfelelő információra, állapotfelmérésre. A cél eléréséhez pedig az esetleges étrendi, életmódbeli tanácsokon túl megfelelő edzésprogramot kell kidolgozniuk, amelyben a különböző tevékenységek, aerob és anaerob gyakorlatok egymást kiegészítve, megfelelő arányban vannak jelen attól függően, hogy mire irányul a változtatás. Nem nehéz belátni, hogy a testösszetétel elemzés a pozitív irányú változásokat (növekvő izomtömeg, csökkenő zsírtartalom), vagyis az edzésprogram hatásosságát visszaigazolja akkor is, ha ez még nem szembetűnő, és emiatt a kliens türelmetlen, és kételkedik. Így könnyebb megtartani, és rávenni a további munkára, együttműködésre.

Gyógyszertárunkban a testösszetétel elemzést és annak kiértékelését képzett dietetikus szakember végzi, aki szükség esetén további tanácsokkal is segítheti a fogyni (vagy hízni) vágyókat. A kívánt eredmények eléréséhez a diéta mellett természetesen fontos a megfelelő testmozgás is. Javasoljuk, hogy mérési adatait vigye magával és mutassa meg edzőjének, hiszen nagyban segítheti a megfelelő edzésterv összeállítását.

Testösszetétel elemzés szolgáltatásunk jelenleg díjmentes, előzetes bejelentkezés szükséges elérhetőségeink valamelyikén. Dietetikus szakemberünk munkájáról további információt talál a Dietetikai szaktanácsadás menüpontban.