Belépés

Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Hírlevél

E-mail:

Elérhetőségeink
Google térkép
Akciók

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /USER/reginagyogyszertar/reginagyogyszertar.hu/www/index.php on line 249
Facebook
Online látogatók

Gyógyszerészi gondozás

Mi a gyógyszerészi gondozás?

A gyógyszerészi gondozás célja a hatásos, biztonságos és költség-hatékony gyógyszeres terápia elősegítése, együttműködésben az orvossal. Ehhez járul a beteg egészségtudatos életmódra nevelése, gyógyszerhasználatának irányítása, együttműködési készségének növelése, életminőségének javítása. Magába foglalja a betegtanácsadást, a folyamatos kapcsolattartást, a beteg terápiájának és bizonyos fokig életvitelének a nyomon követését. A gyógyszerészi gondozás elsődleges célpopulációja a népesség nagy hányadát érintő krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek (például hipertónia, diabétesz, asztma, osteoporosis stb.).

Napjainkban a legnagyobb hangsúlyt ezen krónikus betegségek megelőzésére fektetjük.

A megelőzésnek fontos része a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Ennek keretében gyógyszertárunkban a következő mérések elvégzésére van lehetőség:

Vérnyomásmérés

Vérnyomásmérés

A magas vérnyomás önmagában nem okoz tüneteket, azonban a tartósan emelkedett vérnyomás súlyos szövődményes szervi károsodásokat okoz. A magas vérnyomás a szívinfarktus és az agyvérzés elsőrendű rizikófaktora, és a legtöbb esetben kimutatható további szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedések, trombózisok, vesebetegségek hátterében. A vérnyomás érték 130/85 Hgmm alatt tekinthető normálisnak, 130-139/85-89 Hgmm között emelkedett normálisnak. A 140/90 Hgmm feletti értékeket pedig kóros vérnyomásnak tekintjük, melynek kezelése szükséges.

Gyógyszertárunkban a vérnyomásmérést minőségi, automata, felkaros vérnyomásmérő készülékkel végezzük.

Előzetes bejelentkezés nem szükséges, a mérés mindenki számára ingyenes.

Vércukorszint mérés

Vércukormérés

A cukor (glükóz) biztosítja a szervezet energiaellátását. Normál esetben a cukor hamar felszívódik a vérből és beépül a szervezet energiaraktárába. Kóros esetben viszont a sejtek cukorfelvétele lelassul, a vércukorszint emelkedik, tartósan magassá válik. Cukorbetegségről, vagy annak előállapotáról beszélünk, ha az éhomi (8 órája nem étkeztünk) vércukorszint rendszeresen meghaladja a 6,1 mmol/l értéket, étkezés után 7,8 mmol/l fölé emelkedik, és 2 óra múlva sem tér vissza a kiindulási értékre. Önellenőrzéskor mért érték esetében az éhomi érték határa 5,6 mmol/l.

A vércukormérést ujjbegyből vett néhány csepp vérből végezzük, mely a korszerű mérőeszközökkel csupán néhány másodpercet vesz igénybe. A méréstől leginkább a szúrás miatt ódzkodnak a betegek. A félelem azonban nem indokolt, hiszen a legújabb fejlesztések eredményeképpen ma már gyakorlatilag fájdalom nélkül nyerhető a méréshez szükséges vér, amiből nagyon kis mennyiség is elegendő. A korszerű ujjbegyszúró nem tépi fel a bőrt, így a szúrás helye szinte azonnal és heg nélkül gyógyul. A szúráshoz minden esetben egyszer használatos steril ujjszúrót használunk, melynek borítása lehetővé teszi, hogy a tű a szúrás során végig láthatatlan maradjon betegeink számára.

Vércukormérésre előzetes bejelentkezés nem szükséges, javasoljuk a mérés előtt legalább 2 órás éhgyomor betartását.

A méréshez szükséges tesztcsík ára 195 Ft.

Koleszterinszint mérés

Koleszterinszintmérés

Magas a vérzsír-szint, ha az összkoleszterinszint meghaladja az 5,2 mmol/l normál értéket. A magas koleszterinszint megnöveli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A kockázatot a kis sűrűségű, ún. veszélyeztető, "rossz" LDL-koleszterin emelkedése növeli, míg a nagy sűrűségű, ún. védő hatású, "jó" HDL-koleszterin emelkedése csökkenti. Metabolikus szindrómában egy másik vérzsír, a triglicerid szint is emelkedik. Normál értéke 2,3 mmol/l alatt van. Az elhízás emeli a LDL koleszterin és a triglicerid szintet és csökkenti a védő HDL koleszterin mennyiségét.

Gyógyszertárunkban összkoleszterinszint mérésre van lehetőség. Ez magába foglalja többféle sűrűségű koleszterin szintjét is, tartósan emelkedett értéke rizikótényező, további vizsgálatokat tehet szükségessé.

A koleszterinszint mérést a vércukorméréshez hasonlóan ujjbegyből vett vérből végezzük (a két mérés együttes elvégzése esetén egyetlen szúrás elégséges), a készülék néhány percen belül eredményt ad. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, de a mérésre kérjük teljes (8-10 órás) éhgyomorral érkezzen.

A méréshez szükséges tesztcsík ára 595 Ft.

Kérdezze gyógyszerészét!

Ahhoz, hogy gyógyszereit eredményesen tudja használni, az alábbi kérdéseket fontos tudnia:

 1. Mi a gyógyszer neve és mire hat?
 2. Milyen gyakorisággal és mennyit kell a gyógyszerbôl beszednem?
 3. Mikor, hogyan, milyen körülmények között vegyem be? Étkezéssel vagy attól függetlenül kell szednem a készítményt?
 4. Van-e olyan étel vagy ital (szeszes ital) amitôl tartózkodnom kell a szedés ideje alatt?
 5. Hogyan érzékelem, ha hat a gyógyszer, és hogyan ha nem?
 6. Mennyi ideig kell szednem? Abbahagyhatom-e korábban, ha jobban vagyok?
 7. Melyek a leggyakoribb mellékhatások? Mit kell tennem, ha mellékhatásokat észlelek?
 8. Mit kell tennem, ha egyszer vagy többször elfelejtem bevenni?
 9. Szedhetek-e más gyógyszert ezzel egyidejûleg?
 10. Van-e olyan vénynélküli készítmény, amit nem szedhetek ezen gyógyszer mellett?
 11. Vezethetek-e autót? Napozhatok-e a gyógyszerszedés alatt?
 12. Változik-e gyógyszerem hatása, ha folyamatosan használom?
 13. Mi történik, ha a gyógyszert nem használom?
 14. Hogyan kell tárolnom a gyógyszert?

Mindig tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét az alábbiakról:

(Forrás: Magyar Gyógyszerész Kamara Gyógyszerészi Gondozás Szakmai bizottság - Kérdezze gyógyszerészét program 2009)