Útipatika

Ha nyaralást tervezünk, nagyon fontos, hogy a házi patikánkban bizonyos készítmények mindig szerepeljenek.

- A táborozás/nyaralás során nagyon gyakran szerzünk kisebb felületi sérüléseket, amelyek kezelése, leragasztása szükséges. Éppen ezért sebfertőtlenítő oldat és sebkezelő kenőcs, és kötszer mindig alaprészét képzik az otthoni gyógyszer készletünknek.

- Nyáron a rovarok számának növekedése, fokozottabb csípés veszélyt jelent számunkra és gyermekeink számára. Ezért rendkívül fontos, hogy legyenek rovar riasztó és csípés kezelő készítmények, olajok, rázókeverékek a birtokunkban. Emellett nagyon fontos a kullancsok eltávolítása, így szükségünk lesz kullancs csipeszre és esetleg a kullancs tesztre, amelyből kétféle is elérhető. Az egyik fajta teszt, magát a kullancsot vizsgálja, míg a másik típus önellenőrzésre szolgáló vér teszt, ami azt mutatja, hogy az a személy, akibe a kullancs volt, megfertőződött – e Lyme kórral vagy sem.

- Akár rovarok miatt, akár allergia vagy egyéb bőrirritáció miatt viszket a bőrünk, szükségünk lesz, szájon keresztül szedhető allergia gyógyszerre (antihisztamin), valamint bőr nyugtató krémekre, gélekre.

- Nyáron gyakoribbak a bél rendszeri fertőzések, gyomorrontások, így megfelelő bélfertőtlenítők, hasfogók is elengedhetetlen részét képzik a házi patikának.

- A lázcsillapításhoz szükséges gyógyszerek az év mindennapján fontosak, hogy magunknál tartsuk őket, így ezek sem maradhatnak ki az otthoni gyógyszer kollekcióból.

- Egész évben fontos a bőrünk fényvédelme de nyári időszakban kiemelten fontos. A fényvédőt tartalmazó nappali arckrémek, vagy kifejezetten napozáshoz szánt készítmények is fontos részét képzik az útitáskának.