A köhögés egy természetes védekező reflex. Azt a célt szolgálja, hogy a légutakba került, nem oda illő/irritáló dolgok kiürüljenek a légutakból. Az ember betegség nélkül is napi többször köhöghet, a torokot vagy lejjebbi légút szakaszt érő ingerek miatt. Félre nyelésen kívül gyakran csak a túl hideg vagy forró levegő is kiválthat köhögést. Légúti megbetegedések mellé nagyon gyakran társul köhögés, mint tünet/kórkép.

A köhögésnek két fő típusát különböztetjük meg:

Száraz köhögésnek vagy improduktív köhögésnek nevezzük, azt a fajta fuldokló köhögést, ami általában torokirritációs eredetű, és nem vagy csak nagyon minimálisan jár váladék képződéssel.

A torok irritációját sok esetben, főleg gyermekeknél kiválthatja, az orrüregből hátra folyó/csorgó váladék, ami a nyálkahártyával érintkezve köhögő reflexet vált ki. Ezért nehéz néha megkülönböztetni laikus szemmel a két típusú köhögést, hisz ilyen esetben láthatunk kiköhögött váladékot, de ez az orrüregből származik ez esetben. Az ilyen típusú köhögést mindig csillapítjuk.

A másik típusú köhögés a hurutos, vagy produktív köhögés. Erre jellemző nagyobb mennyiségű légúti váladék termelődése. Ideális esetben a váladék magától tud ürülni, de sajnos sok esetben mivel a váladék sűrű letapad a légutakban így váladék oldás szükséges. Ezt a típusú köhögést, nem csillapítjuk, segítünk a váldék elfolyósodásában és kiürülésben, így köptető készítményeket alkalmazunk. Estére  megengedett a köhögés csillapítása, napközben ha szükséges, maximum gyengébb hatású torok irritáció csökkentővel csillapítunk, igazi erőshatású gyógyszerrel nem. Sűrű mézet egy éves kor felett lehet alkalmazni, torok nyugtatási és gyulladás csökkentési célra, főle gha propolisz tartalmú a méz.

Gyógyszeres kezelés lehetőségei:

Köhögés csillapítás:

Köhögés csillapítására számtalan lehetőség van, hatásmechanizmust tekintve lehet a torok irritációt, úgy csökkenteni, hogy bevonjuk a torok nyálkahártyát, és egy inger csillapítást végez a gyógyszer. A másik lehetőség az, hogy a központi idegrendszerben a köhögés központot gátoljuk.

Gyógynövények: Sok gyógynövénynek van torok nyugtató hatása. Ma leggyakrabban

  • izlandi zuzmót,
  • fehérmályvát más néven orvosi ziliz-t,
  • lándzsás útifűvet
  • keserű harmatfüvet (tinktúra)

használnak gyógyszerkészítmenyekben erre a célra.

Ezek a gyógynövények teaként fogyasztva is ugyanezt a hatást érik el. Főzetük vagy áztatásukkal készített tea magas viszkozitású, nyálkás folyadék, fogyasztása ezáltal, bizonyos embereknek nem komfortos, ha érzékenyek az ilyen állagú dolgokra. Szokták őket nyálka teának is nevezni.Ezek a gyógynövények nagy mennyiségben tartalmaznak nyákos anyagokat, amelyek bevontatot képeznek a a torok garat és felsőlégutak területén. Sok a szervezet egyéb részei kifejtett hatásuk is van így ezen gyógynövények alkalmazása, nem korlátozódik a felsőlégúti betegségekre. A készítmények már kis kortól alkalmazhatóak

Gyógyszeres hatóanyag: Több köhögés csillapító hatóanyag van forgalomban, egy részük vényköteles. Bizonyos hatóanyagok kapható recept nélkül is. Ezeket akkor alkalmazzuk, ha kínzó fuldokló erős köhögési rohammal jár betegségünk, ahol a csillapítás nem okoz problémát. A hurutos köhögés csillapítása, azért probléma, mert ha a váladék a légutakban marad az táptalajként szolgál a baktériumoknak és nagyon könnyen fertőződünk felül, és kapunk pl tüdő vagy más légúti gyulladásos kórképet és ez elég veszélyes lehet. Általában ezeket a készítményeket gyerekek esetében is csak későbbi korcsoportnak ajánlják, bár van elérhető készítmény két éves kortól de a legtöbb ajánlás hat éves kortól ajánl ilyen készítményeket.

Köptetők: A köznyelvben köpetetőnek nevezett szerek szakmailag több különböző hatásmechanizmussal működő gyógyszerek. Vannak közöttük váladékoldók, melyek elfolyósítják a váladékot  és csökkentik a viszkozitását de az ürülését nem segítik elő.

Egy másik csoportot képviselnek, amelyek fokozzák a váladék termelődését, ezáltal higítva a nyákot.

Vannak kifejezett váladék ürítők, amelyek ténylegesen köhögtetnek mozgatják a légutakban található csilló szőröket és segítik a váladék kiürülését. Sok vegyület a háromból nem csak egy hanem kettő vagy akár mindhárom hatással rendelkezik.

A köptetők között is számos lehetőség áll rendelkezésünkre gyógyszerválasztás esetén.

Ha gyógynövényekben gondolkozunk: A borostyán, kaukkfű, kankalin, édesgyökér, ipekakuána, hársfa, bodza, fehér szappangyökér, szenegagyökér,  mind szóba jöhet.

A két leggyakrabban alkalmazott növény a kakukkfű és  a borostyán.

Ebből is a borostyán a gyermkegyógyászatban leggyakrabban alkalmazott. Általában édes ízű és cukor mentesek szirupok. Ideális mert asztmás tüdő beteg emberek is alkalmazhatják. Köptető, görcsös köhögés csillapító, gyulladás csökkentő hatása van.

A kakukkfű szekréció fokozó váladék higító mely segíti is az ürülést, így köhögtethet. Illóolaja kis mennyiségben kiválasztódik a tüdőben, ahol jótékony hatással bír. Bronchus görcs oldó és antibakteriális hatása van.

A kankalin, édesgyökér, szenega gyökér, mind ideálisak, teként, felsőlégíti gyulladásos megbetgedésekben.

Gyakran választott készítmény a prospan, vagy a herbion borostyán szirup, ilyen köhögés esetén egészen kis kortól. Viszont vannak kombinált készítmények, melyek több gyógynövény jótékony hatását egyesítik magukban. Legjobb példa rá a sinupret akár csepp akár tabletta formában.

5 gyógynövényt tartalmaz. Tárnics gyökér, Kankalin virág,  Bodza virág, Mezei sóska és Vasfű.

Gyulladáscsökkentő (sóska, vasfű)

Tüdő izomzat elernyesztő hatás (tárnics,kankalin, Vasfű)

Immunmoduláns (vasfű, tárnics)

Antivirális/vírus llenes hatás (vasfű, kankalin)

Szekréció fokozással, váladék higító (mind az öt gyógynövény)

Webshopunkban a terméket itt tudja megvásárolni:

https://www.reginagyogyszertar.hu/webshop/sinupret-bevont-tabletta-50x-238302

 

Illóolajak is használhatóak erre a célra, akár bőrfelületi akár inhalációs úton. Bőrfelületen, illóolajos mellkaskenőcs formájában használandóak. Gyermekeknél, menthol és eukaliptusz tartalmú nem alkalmazható 3-4 éves korig! Ánizs illóalajat lehet alkalmazni, és gyermek illóolajos kenőcsökben kamilla, kakukkfű, rozmaring illóolaj szokott még összetevőként szerepelni. Az illóolajak, bőrfelületről felszívódnak, inhalációs úton egyenesen lejutnak a tüdőben ott izgató és váladék higító hatást kifejtve.

Gyógyszeres hatóanyagok közül az ambroxol-hidroklorid, acetilcisztein (ACC, fluimucil), Karbocisztein(mucopront, rhinatiol), brómhexin (paxirasol) alkalmazható. Mindegyik hatóanyagból létezik gyermekeknek szánt készítmény.

Bizonyos köptetők nagy mennyiségben hánytathatnak. És asztmások egyes köptetőket nem vagy csak felügyelet mellett óvatossággal alkalmazhatnak.

 

Az ambroxol 3 hatású, ugyanis higítja a váladékot, segíti az ürülést (mozgatja a csilló szőrőket), és felületi feszültség csökkentő hatása is van a tüdőben, ami segíti a köptető hatást.

 

Webshopunkban itt éri el a készítményt: https://www.reginagyogyszertar.hu/webshop/ambroxol-egis-30-mg-tabletta-rhalixol-30x-buborekcsomagolasban-822500

Az ACC ezzel szemben a váldékot folyósítja és segíti az ürülést a csilló szőrök mozgtásával.

Webshopunkban itt éri el a készítményt: https://www.reginagyogyszertar.hu/webshop/acc-100-mg-granulatum-gyermekeknek-30x3g-100496

A karbocisztein tartalmú mucopront a sejtekben csökkenti a sűrű és serkenti a híg nyák termelődést.

 

 

Összegzés

A köhögés típusának megkülönböztetése elsődleges feladat. Utána megfelelelő terápiát, gyógyszert kiválasztani már egyszerűbb. Ha nem tudjuk köhögésünk típusát, kérjük szakember segítségét, és azáltal célzott és megfelelő terápiában részesülhetünk. Ha bármilyen segíségre van szükségük, patikánkban szakmailag képzett kollégák segítenek, a helyes gyógyszer választásban. Forduljanak hozzánk bizalommal.