Gyakran alkalmazott gyógyszerformák:

  1. tabletta
  2. filmtabletta
  3. kemény kapszula
  4. lágy kapszula

 

A tabletták porból préselt gyógyszerformák. Ezek általában poríthatók és felezhetők. Nyelésük néha nehezített.

A filmtabletták olyan filmbevonattal ellátott tabletták, amelyeken a bevonat többféle szerepet is betölthet. Előfordulhat, hogy nyelés könnyítés miatti bevonatot kap a tabletta, viszont sok esetben lehet a tabletta magot, vagy a hatóanyagot védő szerepe, pl. a szervezetben célzott helyen való oldódás, módosított hatóanyag leadás. Pont ezért a filmtabletta készítési technológiájától függ, hogy egy adott filmtabletta felezhető, törhető vagy szigorúan csak egyben szétrágás és a bevonat megsértése nélkül vehető e be. Érdemes minden gyógyszer esetében rákérdezni az orvosnál, vagy a patikában dolgozó szakembereknél.

 

A drazsé olyan bevont tabletta, ami nem filmbevonattal rendelkezik, hanem cukros drazsírozással vonták be. Ez esetben a tabletta magot vonják be több rétegben egy fényes réteggel. Míg a filmbevonatnak lehet oldódást befolyásoló hatása addig a cukros drazsírozás esetében a bevont nem módosítja a hatóanyag kioldódását.

 

Kemény kapszulák olyan gyógyszerformák, amelyek esetében egy kemény kapszulatokba van betöltve a hatóanyag. Ez lehet por de pellet formában is. A kapszulatok is lehet különleges védő szerepű, ami csak a bélrendszer egy bizonyos pontján oldódik és lehet csak hatóanyagot összetartó szerepe, mely esetben a kapszulatok széthúzható és a benne levő por vagy pelletek önmagukban is bevehetők, általában könnyebb lenyelni őket mint a tablettákat.


Lágy kapszulák:

A lágy kapszulák belül oldott hatóanyagot tartalmaznak egy gél szerű anyagban és külső rétegük általában zselatin. Könnyű őket lenyelni, gyors a hatásuk az oldott hatóanyag miatt.

 

Célzott hatóanyag beadás lehetősége:

Gyógyszertechnológiailag van lehetőség hatóanyagok cél helyre juttatásának. Általában ezek a célzott hatású gyógyszerek olyan hatóanyagot tartalmaznak, amely a szervezetre megterhelő/káros hatással lehetnek, így a szervezet kímélése céljából vagy hatás növelés miatt különleges liposzómába zárva juttatják be a hatóanyagot. Általában daganat terápiában alkalmazott eljárás, de más speciális kórképeknél is vannak ilyen formában használt gyógyszerek. Szemcseppben, tablettában, infúzióban is elérhető gyógyszerforma.

 

Liposzómás készítmények: Liposzómával vízoldékony hatóanyagok zsíros közegbe juttatása is lehetséges. pl. a sejtfalon való átvitel, amely lipidekből áll és emiatt nehezebben jutnak be a sejt belső vizes terébe a vízoldékony hatóanyagok. Előnyei: jobb biohasznosulás, könnyebb lenyelhetőség. Egy általános példával élve:

 

Liposzóma

A liposzóma egy olyan 2 lipidrétegű membránnal burkolt belül vizes oldatot tartalmazó vezikulum(kis kör alakú zsákocskának kell elképzelni vagy mint egy nagyon pici folyadékkal töltött labda).

 

Kúpok

A kúpok szilárd gyógyszerformák, melyeket vagy rectálisan vagy vaginálisan kell helyileg alkalmazni. Készíteni minden esetben időigényes folyamat. Vaginális/hüvelyi úton alkalmazott kúpok helyi hatásúak, a rectálisan alkalmazott kúpoknak viszont, felhelyezéstől függően lehet egész szervezetre gyakorolt hatásuk. A gyógyszer felszívódva a májat kikerülve hat, így elkerülhető a gyógyszer idő előtti lebontása, kiürülése és a máj terhelő hatása is bizonyos hatóanyagok esetében.

A kúp gyógyszerforma előnye még, a gyors felszívódás és hatás. Sok esetben roham terápiában alkalmazható, akár életmentő gyógyszerforma. Gyakran alkalmazható lázcsillapító, hányinger csillapító, köhögés csillapító terápiában. Nagy előnye, hogy mivel a tápcsatornát kikerüli a gyógyszer így pl. hányás esetén is feltud szívódni a hatóanyag, amely mind gyermekek mind felnőttek esetében nagyon ideális. Székrekedés esetén azért is ideálisak mert a hatóanyagon kívül a mechanikai inger is segít a probléma megoldásában. Ha felezni szükséges a kúpot akkor mindig hosszában kell megtennünk. Hűtőben érdemes őket tartani mert testhőmérsékleten már kéz meleg hatására is megolvadnak.

 

Forrázat, főzet, áztatással készült teák

Forrázat készítésének módja: A gyógynövény használni kívánt részét forrásban levő vízzel pár percig állni hagyjuk majd leszűrjük.

Főzet készítésének módja: A növényt forrásban levő vízzel felöntjük és 20-30 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és fogyasztjuk.

Áztatás: Hőérzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógynövényeket hideg vizes áztatással készítünk. 8-16 vagy 24 órán keresztül áztatjuk a növényt majd leszűrés után fogyasztható.



 

Injekciós gyógyszerformák

Inzulinok vagy véralvadásgátló készítmények, hormonok otthoni saját beadásra szánt injekcióban vénykötelesen elérhetők. Ezek beadása kis gyakorlatot igényel. Megfelelő/helyes alkalmazás: Bőr alá kell kissé ferdén beszúrni, légtelenítés nélkül a véralvadás gátló fecskendő tartalmát. Nagyon fontos, hogy műtéti terület köré nem szabad beadni, és minden injekciót máshova kell szúrni, ha mindig ugyanoda szúrjuk, akkor szöveti átépülés keletkezik, ami nem szívódik fel. Ezeket a típusokat nem szükséges hűteni. Az inzulinok ezzel ellentétben hűtendő injekciós gyógyszerformák, amelyek elérhetőek patronban és beadó tollban is. Ezeket is a bőr alá kell fecskendezni mindig az előírt mennyiségben. Ezeknél a készítményeknél már szükséges lehet légteleníteni a patront.



Amennyiben érdekesnek találta „cikkünket”, kérjük jelezze a reginaposta@gmail.com e-mail címre. Ha kérdése van, vagy bármilyen más témával kapcsolatban szeretne cikket/tájékozódni, keressen bennünket bizalommal.