Por inhalációs készítmények:

A gyógyszer nagyon kis szemcseméretű por formában van betöltve a belégző készülékbe. A gyógyszer adagolását vagy egy forgó kapcsolóval vagy valamilyen gombbal tudjuk működésbe hozni. A hatóanyagot a belégzésünk ereje szippantja ki a készülékből és juttatja le a tüdőbe. A működési elv hasonló az összes készülék esetében, de mégis mindegyik készüléknek megvan a maga sajátossága előnye és hátránya. A legnagyobb hátránya ezeknek a gyógyszerformáknak, hogy a beteg belégzési profiljától/erejétől nagy mértékben függ a hatékonyság, nem megfelelő készülék használat esetén a gyógyszer hatástalan, ugyanis célzottan a tüdőben hat és ha nem jut el a cél helyre nem tud hatást kifejteni a készítmény.

 

Folyékony inhalációs gyógyszerek: Ebbe a fő csoportba három alcsoportot különböztetünk meg:

 

Gőzképzésre szánt készítmények: Általában forrásban levő vízhez adagolják a gyógyszert ami lehet folyadék vagy szilárd és a víz gőz belélegzésével jut be a szervezetbe

 

Porlasztásra szánt készítmények:

Adagoló szelepes és folyamatosan működő porlasztóval aeroszollá alakított gyógyszert lélegezzük be. Adagolószelepes porlasztó hajtógázzal, ultrahanggal vagy más módszerrel alakítja át a folyadék gyógyszereket, melyeket a porlasztás után kell belélegezni. Egy adag mennyisége mindig akkora, hogy mindig egy belégzéssel még belélegezhető legyen.

Folyamatosan működő porlasztó pl. a kompresszoros vagy ultrahangos inhalátor, amelybe a folyadékot megfelelő mennyiségbe betöltve a készüléket működésbe hozva a porlasztás elindulása után ütemesen kell belelélegezni. Ha koncentrátum formájában van forgalomban az adott gyógyszer akkor csak megfelelően higítva alkalmazható.

 

Túlnyomásos inhalációs gyógyszerek:

Oldatok, szuszpenziók és emulziók porlasztására alkalmazott különleges tartályok. Hajtógázzal vagy cseppfolyósított hajtógázzal működnek. Vannak készítmények amelyek mindig belégző pipával/készülékkel együtt kaphatók, de újabban vannak csak gyógyszeres patronok,  amik abban az esetben ideálisak, ha már van készülékünk, hisz így nem szennyezzük a környezetet minden gyógyszer kiváltás esetén egy újabb műanyag belégző készülék megvételével.

Légzés nehezített betegeknek és gyerekeknek vannak távol tartó készülékek/puffer tartályok, amelyek segítik az alkalmazást. Ezek esetében a porlasztott gyógyszert egy zárt tartályba juttatjuk, amiből ki kell lélegezni a gyógyszert úgy, hogy minden lélegzetet, amit veszünk a maszkon vagy csutorán keresztül a tartályból, azt minimum 10 másodpercig bent tartjuk a tüdőben.

Nagyon sok praktikus előnye van ezeknek a gyógyszerformáknak, pl. kis helyen elférnek, tisztán fénytől védve tartják a gyógyszert, könnyen használható, használat közben sem szennyeződik.

Mint a por inhalációs készítményeknél, itt is nagyon fontos a megfelelő alkalmazás, amennyiben nem szinkronizáljuk a légzésünket a készülék működéséhez/kiáramlásához, akkor a gyógyszer nem jut el a megfelelő helyre a szervezetben, és hatástalannak bizonyul. A túlnyomásos tartályok robbanás veszélyesek lehetnek nem megfelelő tárolás/alkalmazás esetén.

 

Minden inhalációs szteroid alkalmazásánál figyelni kell arra, hogy fogékonyabbak lehetünk szájfertőzésekre tartós alkalmazás mellett, így mindig javasolt alkalmazás után kiöblíteni a szájat.