Rövidítések: 

Hatóanyag leadás szempontjából gyógyszertechnológiailag a gyógyszerek lehetnek:

 

SR: Sustained/Slow release - Nyújtott hatóanyag leadás

A hatóanyag a készítményből hosszan és egyenletesen szívódik fel, így tartós hatást biztosít

 

DR: Delayed Release    -   Késleltetett hatóanyag leadás

A gyógyszer a bevételhez képest időben később kezdi el leadni a hatóanyagot.

 

PR: Pulsatile release    -    Szakaszos hatóanyag leadás

Olyan betegségeknél alkalmalmazott gyógyszerforma amire napi szintű időszakos fellángolás jellemző így fontos, hogy a fellángolás időszakában legyen a hatóanyag felszívódás

 

IR: Immediate release  -  Gyorsított/azonnali hatóanyag leadás

A tablettából való azonnali vagy leggyorsabb felszívódásra törekszenek az ilyen gyógyszerformák esetén, általában már szájnyálkahártyán keresztül felszívódnak, és kis folyadék hatására nagyon gyorsan szétesnek. Roham terápiában kifejezetten ideális gyógyszerformák.

 

 

A dobozon való jelzések/rövidítések is általában a hatóanyag leadást ,vagy a technológiát jelölik ,de  jelölhetnek más kiszerelésekhez képest mért különbséget,  vagy a szedésre hatóanyagokra vagy a gyártóra vonatkozó információkat.

R: Retard -   Nyújtott hatású készítmény

MR: Modified Release  -   Módosított hatóanyag leadás

CR: Controlled Release -  Szabályozott  hatóanyag leadás

LA: Long Acting  -  Hosszan ható készítmény

XL: Extended Liberation/Extra Long Release  -  Elnyújtott hatóanyag leadás

XR: Extended Release  -   Elnyújtott hatóanyag leadás

Z/ZOK: Zero Order Kinetics Nullad rendű kinetikával ürülő gyógyszer.  

 

Mindig azonos mennyiségű gyógyszer ürül a szervezetből meghatározott idő alatt.  Ezzel ellentétben az elsőrendű kinetikánál,  a gyógyszer mindig azonos hányada ürül meghatározott időn belül. 

Amennyiben mikropelletezéssel készült gyógyszerről van szó ezek törhetőek,  de nem vághatóak két részre a felezés csak töréssel lehetséges, mert ezeknél a gyógyszereknél nem a külső filmréteg,  hanem a gyógyszer belsejében levő pelletek bevonata az,  ami felel a különleges hatóanyag leadásért. A  pelletek bevonata nem sérülhet,  de ha törjük a készítményt,  az a pelletek mentén törik.

 

GITS: Gastrointestinal Therapeutic System - Nyújtott vagy állandó sebességű hatóanyag leadó rendszer

 

HBS: Hydrodynamically Balanced System  - Hidrodinamikailag kiegyensúlyozott rendszer

Úszó gasztroretentív gyógyszerforma Ilyen készítmény általában szűk felszívódási ablakkal rendelkeznek, vagy jobban szeretik a gyomornedv pH-ját, így úgy vannak elkészítve, hogy a gyomornedv tetején úsznak és onnan oldódnak be folyamatosan, ahogy egy réteg beoldódik egy újabb gélesedő réteg alakul ki ami a gyomornedv tetején tartja úszva a gyógyszert.

 

OROS: Osmotic Release Oral System - Ozmotikusan aktív tabletták 

Általában napi egyszeri adagolású tabletták melyek nulladrendű kinetikával ürülnek. A tabletta szerkezetileg különleges módon épül fel. Több lehetőség is van pl.: van olyan gyógyszer amely a hatóanyagot egy kis hatóanyag leadó nyíláson keresztül adja le és a belső duzzadó réteg szabályozza a hatóanyag leadást. Ilyen gyógyszerforma esetén a külső héj a széklettel változatlan formában ürül/het. Ezeket a gyógyszereket mindig szigorúan egyben, szétrágás és felezés nélkül szabad csak bevenni, különben ha a szerkezet megsérül, akkor a hatóanyag kioldódás tönkre megy.

 

Duo: Jelentheti, hogy két hatóanyagú készítmény, jelentheti, hogy napi kétszer kell bevenni,  és jelentheti azt is, hogy egy hatóanyag két különböző kioldódású rétegben van jelen.

Uno: Általában a napi egyszeri bevételre utal

Extra: Az eredeti készítményhez képest többlet segédanyagot tartalmaz , ami miatt hatékonyabb a készítmény

Mite: Kisebb hatóanyag tartalmú készítmény

Dolo: általában fájdalomcsillapító készítményeken szerepel

Forte: Erősebb sokszor dupla hatóanyag tartalmú az eredeti készítményhez képest

Kombi vagy Plus megjelölés a kombinált leginkább a 3 vagy annál több hatóanyagot tartalmazó készítményeken jellemző

Rapid: Oldott hatóanyag tartalom miatti gyorsabb hatásra utal

 

Gyomornedv ellenálló, Bélben oldódó: Ha ezeket a feliratokat olvassuk a dobozon akkor az arra utal, hogy az adott gyógyszer hatóanyaga nem érintkezhet a gyomorsavval, így a bevonata védi a készítményt a gyomorsavtól és csak a megfelelő bélszakaszban fog oldódni és felszívódni a megfelelő hatás érdekében. Ezeket a készítményeket általában nem szabad sem felezni sem szétrágni.

 

Diszpergálódó tabletta: Szájban oldódó tabletta Olyan gyógyszerforma amely szájban kis nedvesség hatására szét esik, általában szopogatható és rágható is. De a szopogató és rágótablettákkal nem szabad összekeverni a diszpergálódó tablettákkal mert azok kis folyadék hatására nem esnek szét.

 

Tápszereken:

HA -  Hipoallergén

AR  - Bukásra hajlamos csecsemőknek

SL  - Laktózmentes

GI   - Általában hasfájós, székrekedéssel küzdő babáknak adható

 

Por inhalációs készítmények:

A gyógyszer nagyon kis szemcseméretű por formában van betöltve a belégző készülékbe. A gyógyszer adagolását vagy egy forgó kapcsolóval vagy valamilyen gombbal tudjuk müködésbe hozni. A hatóanyagot a belégzésünk ereje szippantja ki a készülékből és juttatja le a tüdőbe. A működési elv hasonló az összes készülék esetében, de mégis mindegyik készüléknek megvan a maga sajátossága előnye és hátránya. A legnagyobb hátránya ezeknek a gyógyszerformáknak, hogy a beteg belégzési profiljától/erejétől nagy mértékben függ a hatékonyság, nem megfelelő készülék használat esetén a gyógyszer hatástalan, ugyanis célzottan a tüdőben hat és ha nem jut el a cél helyre nem tud hatást kifejteni a készítmény.

 

Folyékony inhalációs gyógyszerek: Ebbe a fő csoportba három alcsoportot különböztetünk meg:

Gőzképzésre szánt készítmények:
Általában forrásban levő vízhez adagolják a gyógyszert ami lehet folyadék vagy szilárd és a víz gőz belélegzésével jut be a szervezetbe

Porlasztásra szánt készítmények: 
Adagoló szelepes és folyamatosan működő porlasztóval aeroszollá alakított gyógyszert lélegezzük be. Adagolószelepes porlasztó hajtógázzal, ultrahanggal vagy más módszerrel alakítja át a folyadék gyógyszereket, melyeket a porlasztás után kell belélegezni. Egy adag mennyisége mindig akkora, hogy mindig egy belégzéssel még belélegezhető legyen.

Folyamatosan működő porlasztó pl. a kompresszoros vagy ultrahangos inhalátor, amelybe a folyadékot megfelelő mennyiségbe betöltve a készüléket működésbe hozva a porlasztás elindulása után ütemesen kell belelélegezni. Ha koncentrátum formájában van forgalomban az adott gyógyszer akkor csak megfelelően higítva alkalmazható.

Túlnyomásos inhalációs gyógyszerek:
Oldatok, szuszpenziók és emulziók porlasztására alkalmazott különleges tartályok. Hajtógázzal vagy cseppfolyósított hajtógázzal működnek. Vannak készítmények amelyek mindig belégző pipával/készülékkel együtt kaphatók , de újabban vannak csak gyógyszeres patronok,  amik abban az esetben ideálisak, ha már van készülékünk, hisz így nem szennyezzük a környezetet minden gyógyszer kiváltás esetén egy újabb műanyag belégző készülék megvételével. 

Légzés nehezített betegeknek és gyerekeknek vannak távol tartó készülékek/puffer tartályok, amelyek segítik az alkalmazást. Ezek esetében a porlasztott gyógyszert egy zárt tartályba juttatjuk, amiből ki kell lélegezni a gyógyszert úgy, hogy minden lélegzetet,  amit veszünk a maszkon vagy csutorán keresztül a tartályból , azt minimum 10 másodpercig bent tartjuk a tüdőben. 

Nagyon sok praktikus előnye van ezeknek a gyógyszerformáknak, pl. kis helyen elférnek, tisztán fénytől védve tartják a gyógyszert, könnyen használható, használat közben sem szennyeződik. 

Mint a por inhalációs készítményeknél, itt is nagyon fontos a megfelelő alkalmazás, amennyiben nem szinkronizáljuk a légzésünket a készülék működéséhez/kiáramlásához, akkor a gyógyszer nem jut el a megfelelő helyre a szervezetben, és hatástalannak bizonyul. A túlnyomásos tartályok robbanás veszélyesek lehetnek nem megfelelő tárolás/alkalmazás esetén.

 

Minden inhalációs szteroid alkalmazásánál figyelni kell arra, hogy fogékonyabbak lehetünk szájfertőzésekre tartós alkalmazás mellett, így mindig javasolt alkalmazás után kiöblíteni a szájat.

 

Gyakran alkalmazott gyógyszerformák:

Tabletta, filmtabletta, kemény kapszula, lágy kapszula:

A tabletták porból préselt gyógyszerformák. Ezek általában poríthatók és felezhetők. Nyelésük néha nehezített. 

A filmtabletták olyan filmbevonattal ellátott tabletták, amelyeken a bevonat többféle szerepet is betölthet. Előfordulhat, hogy nyelés könnyítés miatti bevonatot kap a tabletta, viszont sok esetben lehet a tabletta magot, vagy a hatóanyagot védő szerepe, pl. a szervezetben célzott helyen való oldódás, módosított hatóanyag leadás. Pont ezért  a filmtabletta készítési technológiájától függ, hogy egy adott filmtabletta felezhető, törhető vagy szigorúan csak egyben szétrágás és a bevonat megsértése nélkül vehető e be.

A drazsé olyan bevont tabletta ami nem filmbevonattal rendelkezik hanem cukros drazsírozással vonták be. Ez esetben a tabletta magot vonják be több rétegben egy fényes réteggel. Míg a filmbevontanak lehet oldódást befolyásoló hatása addig a cukros drazsírozás esetében a bevont nem módosítja a hatóanyag kioldódását. 

Kemény kapszulák olyan gyógyszerformák, amelyek esetében egy kemény kapszulatokba van betöltve a hatóanyag. Ez lehet por de pellet formában is. A kapszulatok is lehet különleges védő szerepű, ami csak a bélrendszer egy bizonyos pontján oldódik és lehet csak hatóanyagot összetartó szerepe, mely esetben a kapszulatok széthúzható és a benne levő por vagy pelletek önmagukban is bevehetők, általában könnyebb lenyelni őket mint a tablettákat.

A lágy kapszulák belül oldott hatóanyagot tartalmaznak egy gél szerű anyagban és külső rétegük általában zselatin. Könnyű őket lenyelni, gyors a hatásuk az oldott hatóanyag miatt.

 

Célzott hatóanyag beadás lehetősége:
Gyógyszertechnológiailag van lehetőség hatóanyagok cél helyre juttatásának. Általában ezek a célzott hatású gyógyszerek olyan hatóanyagot tartalmaznak, amely a szervezetre megterhelő/káros hatással lehetnek, így a szervezet kímélése céljából vagy hatás növelés miatt különleges liposzómába zárva juttatják be a hatóanyagot.  

 

Liposzómás készítmények: Liposzómával vízoldékony hatóanyagok zsíros közegbe juttatása is lehetséges. pl. a sejtfalon való átvitel amely lipidekből áll és emiatt nehezebben jutnak be a sejt belső vizes terébe a vízoldékony hatóanyagok. Előnyei: jobb biohasznosulás, könnyebb lenyelhetőség.

Liposzóma: 
A liposzóma egy olyan 2 lipidrétegű membránnal burkolt belül vizes oldatot tartalmazó vezikulum.

 

Kúpok

A kúpok szilárd gyógyszerformák, melyeket vagy rectálisan vagy vaginálisan kell helyileg alkalmazni. Készíteni minden esetben időigényes folyamat. Vaginális kúpok helyi hatásúak a rectálisan alkalmazott kúpoknak viszont, felhelyezéstől függően lehet egész szervezetre gyakorolt hatásuk. A gyógyszer felszívódva a májat kikerülve hat, így elkerülehető a gyógyszer idő előtti lebontása,  kiürülése és a máj terhelő hatása is bizonyos hatóanyagok esetében.