Rövidítések:

 

Hatóanyag leadás szempontjából gyógyszertechnológiailag a gyógyszerek lehetnek:

SR: Sustained/Slow release - Nyújtott hatóanyag leadás

A hatóanyag a készítményből hosszan és egyenletesen szívódik fel, így tartós hatást biztosít

DR: Delayed Release    -   Késleltetett hatóanyag leadás

A gyógyszer a bevételhez képest időben később kezdi el leadni a hatóanyagot.

Az alábbi képen egy bevétel pillanatában levő tabletta és egy 6 órával későbbi kép látható ugyanarról a tablettáról. Látható, hogy a képen a burok a meghatározott időben esik annyira szét hogy kiszabaduljon a hatóanyag.

 

 

PR: Pulsatile release    -    Szakaszos hatóanyag leadás

Olyan betegségeknél alkalmazott gyógyszerforma amire napi szintű időszakos fellángolás jellemző így fontos, hogy a fellángolás időszakában legyen a hatóanyag felszívódás. Szerkezetileg az alábbi képen látható egy ilyen kioldódású kapszula.

 

 

IR: Immediate release  -  Gyorsított/azonnali hatóanyag leadás

A tablettából való azonnali vagy leggyorsabb felszívódásra törekszenek az ilyen gyógyszerformák esetén, általában már szájnyálkahártyán keresztül felszívódnak, és kis folyadék hatására nagyon gyorsan szétesnek. Roham terápiában kifejezetten ideális gyógyszerformák.

A dobozon való jelzések/rövidítések is általában a hatóanyag leadást,vagy a technológiát jelölik, de  jelölhetnek más kiszerelésekhez képest mért különbséget,  vagy a szedésre hatóanyagokra vagy a gyártóra vonatkozó információkat.

R: Retard -   Nyújtott hatású készítmény

Sok készítmény felszívódását nyújtják el a hosszabb hatás és a jobb hasznosulás érdekében. Vény nélkül is több étrendkiegészítő vitamin és gyógyszer ilyen technológiával készül.

MR: Modified Release  -   Módosított hatóanyag leadás

CR: Controlled Release -  Szabályozott  hatóanyag leadás

LA: Long Acting  -  Hosszan ható készítmény

XL: Extended Liberation/Extra Long Release  -  Elnyújtott hatóanyag leadás

XR: Extended Release  -   Elnyújtott hatóanyag leadás

Az itt feltüntetett rövidítések nagy százalékban de nem kizárólag vény köteles gyógyszerek nevében szerepelnek vagy szerepelnek plusz információként a dobozon. Általában elmondható, hogy minden olyan gyógyszerforma, amelynek bármilyen módon meg van változtatva a hatása vagy a kioldódása, ha csak nem különleges technológiával készül, akkor nem felezhető, törhető vagy porítható. Természetesen vannak kivételek, pont ezért fontos minden gyógyszer esetében a felezhetőségről, adagolásról megkérdezni a kezelőorvosunkat, vagy a gyógyszertárban dolgozókat, akik ebben a kérdésben szakmailag tudnak segíteni.