Szuszpenzió:
A szuszpenzió vagy rázókeverék egy olyan folyadék gyógyszerforma, amely egy por állagú szilárd és egy folyadék részből áll. A por nem oldódik az oldószerben, csak elegyedik vele ebből adódóan állás közben ülepszik.
Ezeket a gyógyszereket készítheti a gyógyszertár, de általában gyárban készült készítmények, amelyeket vagy már elkészítve kapjuk meg, vagy előfordulhat az is viszonylag gyakran, hogy csak a por/porkeveréket kapjuk kézhez, amelyet otthon kell elkészítenünk.
Egyes esetekben az üvegen megjelölt vonalig kell feltölteni folyadékkal a porkeveréket, más esetekben meghatározott mennyiségű folyadékot/vizet kell hozzáadni. Mindkét esetben minimum két részletben kell elkészíteni a szuszpenziót, de inkább érdemes több kisebb részletben elkészíteni, mivel a por nagyon sűrű, tapad és nehéz homogén csomómentesre keverni a rázókeveréket. Sok esetben az üveg aljához és falához tapad a por és csak kaparásra keverésre oszlik el a vízben. Használat előtt mindig fel kell rázni! Elkészítés után hűtőben kell tárolni. Gyermek korban kapható antibiotikumok, mindig ilyen formában elérhetőek.

 

 


Kúp:
A kúp végbélnyílásban vagy hüvelyben alkalmazott szilárd gyógyszerforma.
Felezni mindig hosszában kell.
Hüvelyben általában gyerekeknél nem alkalmazzák, de végbélkúp gyakori gyógyszerforma és előnyös, mert nem hányja ki a gyermek és gyorsan hat. Végbélkúpok alkalmazás mélységétől függően vagy lokálisan vagy egész szervezetre is tudnak hatni. Gyerekeknél nagyon gyakran használják láz csillapításra, hányinger csillapításra, székrekedés kezelésére, és kruppos köhögés esetén is. Bizonyos esetekben, és rohamokban életmentő gyógyszerforma. Mivel kéz meleg hőmérsékleten is olvad hűtőben érdemes tartani vannak, amiket kötelező hűtőben tartani.
A kúp, amennyiben a gyógyszertár készíti, az orvos előírásainak megfelelően teljesen egyedileg a beteg igényeire szabható gyógyszerforma. Technológiailag több lehetőség van elkészíteni, de minden készítési mód viszonylag időigényes.
Egy kúp 10-15 percen belül elkezd hatni a teljes feloldódás 30(lipofil)-60(hidrofil) perc általában.


 

Inhalációs gyógyszerek:
Gyermek korban gyakoriak a felső légúti infekciók. Kisgyermek korban a belégzés útján használt gyógyszerek alkalmazása nehezített.
Inhalációs oldatokat akár kompresszoros inhalátorban, akár csak forró vizes edénybe csöppentve, és fölé hajolva lehet alkalmazni.
Kompresszoros inhalátor alkalmazása történhet csak sós vizes vagy gyógyszeres formában. Általában napi kétszer - háromszor minimum 15 perc javasolt. A sima sós vizes inhalálás is jó a felső légúti betegségek esetében. Egyrészről a só tartalom oldja az esetlegesen ott jelen levő váladékot, másrészt hidratálja a kiszáradt és irritált torok nyálkahártyát.
A túlnyomásos aeroszolokat általában úgy alkalmazzák, hogy puffer tartályt alkalmazva az üres tartályba juttatják a gyógyszert, amit a tartályból lélegez be a gyermek maszkon keresztül. Erre azért van szükség, mert a gyermek meg nem tudja szinkronizálni a légzését a túlnyomásos készülék működésével, így a hatóanyag nem a megfelelő helyre jut a szervezetben, mert a szájüregből nem jutna le a tüdőbe ahol a készítménynek hatnia kellene.

Rágó vagy szopogató tabletták
Általában három négy éves kortól elérhető gyógyszerformává válik a rágótabletta, vagy szopogató tabletta, aminek egy különleges fajtája a szájban széteső/diszpergálódó tabletta. Ez a gyógyszerforma ideális azoknak a gyermekeknek, akik még nem tudnak egyben lenyelni szilárd gyógyszerformákat. Általában ízesítettek és vannak közülük állagra is puhábbak, sőt akár gumi cukrok is. Bizonyos esetekben ezek az egész szervezetre hatnak lenyelés után, de vannak lokálisan ható készítmények is.
Ez alatti korban vagy folyadék gyógyszerformákat alkalmaznak, vagy ha torokfertőtlenítő készítményről van szó akkor toroksprayeket. Általánosan elmondható, hogy a lokálisan ható szopogató tabletták vagy sprayek esetében az alkalmazás után enni inni egy fél-egy órán keresztül nem szabad.

 

Orrspray, orrcsepp:

Az orrba használt készítmények közt vannak kenőcsök és oldatok. Orrcseppeket mindig fekvő pozícióban hátrahajtott fejjel alkalmazunk, azért hogy az oldat megfelelően hátra jusson az orr/arcüregben. Orrspray használata ülő, álló és fekvő testhelyzetben is alkalmazható, mivel az adagoló fej, a porlasztás során felfelé lövelli az orrspray adagját. Orrdugulásra ható hatóanyagos orrcseppek és sprayek, szigorúan 5-7 napig alkalmazhatóak napi 1 befújás mellett is. Ez azért fontos mert a hosszabb ideig tartó alkalmazás a nyálkahártya ereinek hozzászokását eredményezi, és orrspray(hatóanyag) hiányában visszadugul az orr. A nyálkahártya hozzászokása ha kialakul akkor csak a hatóanyag megvonás az ami segít, esetleg hipertóniás tengervízzel lehet enyhíteni a tüneteket. Az előzőekben leírt szabály csak egy hatóanyag csoportra vonatkozik de majdnem az összes orrdugulás elleni készítményben ilyen típusú hatóanyag található. Más hatóanyagok esetében ilyen megkötés nincs. Tengervizes orrsprayek esetében megkülönböztetünk izotóniás és hipertóniás készítményeket. Izotóniás készítmények az orr hidratálására átmosására alkalmasak, de orrdugulásra nem. Hipertóniás orrsprayek viszont jók átmosásra hidratálásra váladékoldásra és orrdugulásra is.

Amennyiben érdekesnek találta „cikkünket”, kérjük jelezze a reginaposta@gmail.com e-mail címre. Ha kérdése van, vagy bármilyen más témával kapcsolatban szeretne cikket/tájékozódni, keressen bennünket bizalommal.