Fényvédelem a bőröregedés megelőzésében

 

Az UV A sugárzás felel a korai öregedésért és az elektronikus készülékek által kibocsátott kék fény. Emiatt az új fényvédők mind törekednek a megfelelő, UV-B UV-A és a kék fény elleni védelemre is. Az UV-B sugárzástól okozza a megpirulást/leégést.

 

 

Mindig bőrtípusunknak megfelelő készítményt kell választani, arcra testre egyaránt. Száraz, vízhiányos, száraz atópiás, intoleráns/mindenre érzékeny, kipirosodásra hajlamos, vagy épp zsíros/kombinált problémás, pattanásos bőr kezelésére mind van külön termék. Léteznek színezett fényvédő krémek, púderek is. Bizonyos termékek megváltoztatják a bőr színének tónusát, míg a bőrfelületen viseljük őket és vannak készítmények, amelyek adaptálódnak a bőr színéhez, ezzel nem változtatják meg azt. Textúra tekintetében, több különféle állagú termék elérhető, hogy minél inkább komfortos terméket tudjunk választani saját magunk részére.

Összetevők tekintetében nagy változatosságot tapasztalunk, általában vitaminokkal, bőrre alkalmazott probiotikumokkal, hialuronsavval a megfelelő hidratálásért és feszesítésért, antioxidánsokkal, az öregedés lassítására, niacin a melanin termelés visszaszorítása érdekében, ezáltal csökkentve a kialakulását a bőrfelületen megjelenő barna foltoknak.

Arcápolás tekintetében, ma már körülbelül elvárás egy megfelelő nappali arckrémtől is, hogy fényvédelemmel legyen ellátva. Általában a fényvédős arckrémek kompatibilisek a csak fényvédő készítményekkel, vagyis napozás esetén használt naptejekkel és spraykkel.

Fontos, a megfelelő nappali és esti arcápolási rutin kialakítása. Nappalra bár elég lehet a fényvédős nappali arckrém, mégis a cégek javasolják, a fényvédő termékek beépítését az arcápolási rutinba, olyan formában, hogy sminkelés és arckrém használat után utolsó lépésként vigyünk fel könnyed textúrájú hidratáló fényvédőt. Viszont arra is van lehetőség, hogy csak fényvédő terméket használjunk, mert az új készítmények kombinálják, egy nappali krém, egy ránctalanító krém és egy fényvédő krém tulajdonságait egyetlen krémben.

Van olyan, amely csak arcra és van, ami arcra és testre egyaránt ideális. Ami fontos, hogyha az arcunk fényvédelmére gondolunk, akkor a nyak és a kézfejekre is gondolnunk kell. Ezek a részek is ugyanúgy ki vannak téve a napsugárzásnak, akár télen akár nyáron akár télen, így ezekre is érdemes használni megfelelő fényvédő terméket.

Most már évszaktól függetlenül érdemes fényvédelmet használni, ugyanis télen, pl. síelés esetén a hóról visszatükröződő nap is megterheli bőrünket megfelelő védelem nélkül, ugyanúgy le tudunk égni mint nyáron a tengerparton és attól, hogy nincs erős napsugárzás attól sajnos UV sugárzás észrevétlenül is van. Mivel nem csak utazás során, hanem a mindennapokban is sok bőrt károsító UV sugárzással és kékfénnyel találkozunk, a számítógép és telefon használat következtében, ráadásul az UV A sugárzás a zárt ablakokon is átjut így benti térben tartózkodva, munkahelyünkön, vagy az otthonunkban is ér minket a sugárzás, amely miatt az év 365 napján érdemes fényvédelmet használnunk.

A fényvédős nappali krémeket estére mindenképpen le kell mosni, estére nem szabad fényvédőt használni, megterhelik a bőrt.