SPF: az angol Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor kifejezés rövidítése. Ez a jelölés nemzetközileg minden országban egységesen használt a nap védelem jelölésére. Meghatározása egységnyi bőrfelületen 2mg/cm2 vastagságban alkalmazva történik Egy adott termék SPF számának meghatározásához még ezen kívül felmérik, hogy egy adott személy esetében mennyi UV (többségében UVB) sugárzás szükséges egy éppen, hogy észrevehető leégés kialakulásához napvédővel és anélkül. Adott esetben, ha 10 perc elegendő a leégéshez, napvédő alkalmazásával pedig ez az idő 100 perc, akkor az adott termék SPF száma 10-es. (100/10)

 

Az SPF legyen a saját bőrtípusunknak megfelelő!

„6 féle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, aki jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne, ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum, tehát inkább 2 óra az, amit a napon tölthet. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent.”

 

 

Ha vízálló, akkor sem elég egyszer felkenni!

A vízállóság azt jelzi, hogy a naptej fényvédő hatása negyven percnyi vízben tartózkodás után is megmarad. A rendkívül vízálló esetében ez 80 perc. Persze ez csak abban az esetben érvényes, ha a naptejet az előírások szerint megfelelően, legalább fél órával a strandra érkezés előtt felvittük a bőrre. Nagyon fontos, hogy újraalkalmazzuk a fényvédőket a nap folyamán, arcon és egész testen is, vízállóságtól függetlenül de különösen, ha sokat tartózkodunk vízben! Védelem az UV-A és UV-B ellen A naptejekkel kapcsolatban gyakran hallhatjuk a széles-spektrumú kifejezést, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt.

Az új készítmények törekszenek olyan vízállóságot biztosítani, hogy vizes bőrfelületen is lehessen őket alkalmazni, ne keveredjenek a felületen levő vízcseppekkel és törekszenek a láthatatlan megoldásokra, hogy a készítmények ne hagyjanak foltot.