Állatcsípés

A  rovarcsípés hatására lokális (helyi) vagy a szisztémás (szervezet egészét érintő) reakciók is kialakulhatnak. A csípés helyétől és számától függően, akár életveszélyes állapotba is kerülhet az, aki túlzott allergiát mutat a rovarcsípésekkel szemben. A csípés helyén tapasztalható reakciók:

fájdalom, ödéma, viszketés, vérzés, bőrpír, csalánkiütés

Egy esetleges több szervrendszert érintő reakció alkalmával előfordulhat még:

bőrkiütés, nyelv-, ajak- és légúti duzzanat, gégeödéma, szapora, vagy éppen sípoló légzés, nehézlégzés, a vérnyomás leesése, sokk, eszméletvesztés, légzésleállás

 

 

Napfény

Nap allergia esetén az UV sugárzásnak, erős napnak kittt bőrfelületen jelennek meg hülyagok, pirosság, viszketés, kiütések, esetenként pattanások. Fontos, hogy a bőrtípusunk és örökletes tényezők, is szerepet játszanak a betegségben, és sok esetben a napozó krémek is kitudnak váltani allergiát. Ettől függetlenül fontos, hogy megfelelő erős fényvédelemmel lássuk el ilyen esetben az egész napnak kitett bőrfelületünket.

A bőrön jelentkező tünetekre megfelelő bőrnyugtató, allergia ellenes kenőcsök gélek alkalmazhatóak. Pl az Uriage pruriced gél, vagy a fenistil gél.

 

Kontakt allergia

Kontakt allergiát sok mindent okozhat, sok esetben fém ékszerek vagy gombok/övek bőrrel érintkező része de akár állatszőr, vagy állati nyál is okozhat ilyen jellegű allergiát, mely általában csalánkiütés (urticaria) szerű bőrtünetekkel, viszketéssel jár. Előfordul, hogy beültetett implantátumokra akár ízületi akár fogászati implantátum, kialakul allergia, ilyen esetben kilökődés, nyálkahártya gyulladás, vérző íny, vagy akár fekélyek a szájüregben is jelentkezhetnek. Bizonyos esetekben a reakció azonnali vagy pár órán belül jelentkezik, de előfordul, hogy csak hónapokkal évekkel később alakul ki túlérzékenységi reakció.